رباتیک یکی از 10 صنعت برتر آینده است.
مهندس رباتیک فردی است که پاسخگوی نیاز صنعت در تحقیق و توسعه، طراحی، تولید، نگهداری و تعمیرات ربات ها می باشد.
رشته مهندسی رباتیک از رشته هایی است که داوطلبان علاقه مند به ساخت و ساز در آن تحصیل می کنند.
رباتیک زمینه ای است که به سرعت در حال رشد است. یکی از زمینه های اصلی آن بخش تحقیقات است. بنابراین در بخش رباتیک به متخصصانی نیاز است که تحقیقات کرده ، مفاهیم و کاربردهای جدید را یافته و راه های پیشرفت مفاهیم و کاربردهای موجود را بیابند. می توان گفت مهندسی رباتیک زمینه ای جذاب برای آنانی است که در حوزه تکنولوژی علاقه و استعداد خوبی دارند.
یک مهندس رباتیک یک طراح پشت صحنه است، که وظیفه طراحی و خلق ربات ها و سیستم های رباتیکی را دارد تا انجام یکسری از وظایف را برای انسان راحت تر کند. در واقع یک مهندس رباتیک با تکیه بر تئوری ها و خلاقیت، سعی درکمک به ایمن تر شدن، آسان تر شدن و کارآمد تر شدن مشاغل، به ویژه در صنعت تولید دارد.
مهندسان رباتیک شخصیت های متمایز دارند. آنها تمایل دارند که مدام درباره وسایل مختلف و نحوه کارکرد آن تحقیق کنند. مهندسان رباتیک افرادی کنجکاو، درونگرا و بسیار منطقی هستند. همچنین برخی از آن ها واقع بین، مستقل، پایدار، تحلیلگر هستند.
نیاز به آموزش و مهارت لازم برای مهندس رباتیک چیست؟
برای ورود به این رشته حداقل به مدرک کارشناسی مهندسی نیاز دارید. از آنجا که فناوری رباتیک از تخصص بسیاری از رشته های مختلف مهندسی استفاده می کند ، مهندسان متخصص در رباتیک اغلب دارای مدرک مهندسی مکانیک ، ساخت ، برق ، الکترونیک یا صنایع هستند.
برای اکثر مشاغل و پیشرفت در رشته شما نیاز به مدرک کارشناسی ارشد یا دکترا دارید.
مهندسان روباتیک باید بتوانند با سایر اعضای تیم به خوبی کار کنند. آنها باید بتوانند ایده های خود را به طور مؤثر ارتباط برقرار کنند.
افرادی که وارد این رشته می شوند باید از نظر ریاضیات ، فیزیک ، شیمی و الکترونیک برخوردار باشند. آنها همچنین باید در استفاده از رایانه مهارت داشته باشند.
همانگونه که در مقدمه به آن اشاره شد، رشته مهندسی رباتیک به سرعت در حال نفوذ به صنایع مختلف است. بر همین اساس پیشبینی میشود در آینده نزدیک شرکتها و موسسات مختلفی به دنبال جذب مهندسان رباتیک باشند.
مشاغل روباتیک هر روز محبوبیت بیشتری پیدا می کنند زیرا افراد بیشتری مشتاقانه منتظر کار با روبات ها هستند. مشاغل زیادی در این زمینه وجود دارد و پتانسیل درآمد آنها منصفانه است ، اگرچه برخی از شرکت ها تمایل به پرداخت بالاتر از سایرین دارند.
مهندس رباتیک می تواند در صنایع خودرو، هوافضا، تولید تجهیزات الکترونیکی، هسته ای، معدن، نساجی، کامپیوتر، کشاورزی و بسیاری زمینه های دیگر کار کند. علاقه مندان به مشاغل آموزشی وپژوهشی می توانند با کسب مدارک عالی در این حوزه، در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی تدریس کنند. از آنجا که رشته مهندسی رباتیک جدید است، تعداد اساتید محرب و مختصص در این حوزه در کشور محدود می باشد. بنابراین فرصت های شغلی خوبی در بخش آموزش عالی وجود دارد.
مهندسان رباتیک چه مسئولیتها و مهارتهایی دارند؟
فارغ از سازمان، شرکت یا واحد تولیدی که یک مهندس رباتیک در آن مشغول به کار میشود، یک مهندس رباتیک به مجموعه مهارتهایی نیاز دارد تا بتواند فعالیتهای روزانه خود را انجام دهد. از مهمترین مهارتها و مسئولیتهای یک مهندس رباتیک به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
کار با نرمافزارهای CADD با هدف ساخت طرحها و نقشههایی که باید برای پیادهسازی سیستمهای رباتیک استفاده شوند.
طراحی نرمافزارها و فرآیندهایی که قرار است عملکرد سیستمهای رباتیک را تعریف کنند.
برخی مهندسان رباتیک سامانهها و ماشینهایی طراحی میکنند که قرار است به عنوان بخشی از یک مجموعه بزرگتر به ایفای نقش بپرداند. در چنین شرایطی مهندسان رباتیک باید عملکرد سایر بخشهای یک سامانه را درک کنند تا بتوانند ربات هوشمندی را طراحی کنند که قادر باشد به عنوان عضوی از یک مجموعه بزرگتر به ایفای نقش بپردازد.
ساخت و آزمایش بخشهای منفرد یک سیستم رباتیک، متصل کردن آنها به یکدیگر و حصول اطمینان از این موضوع که سامانه به درستی کار میکند.
هنگامی که سامانه هوشمندی در حال ساخت است یا ساخت آن به پایان رسیده در مرحله بعد مهندسان رباتیک باید فرآیند شناسایی و رفع نقایص را اجرا کنند تا اطمینان حاصل کنند نمونه اولیه به درستی کار میکند، در ادامه باید عملکرد سامانه را به شکل دقیق تجزیه و تحلیل کنند تا کاستیها شناسایی شوند.
در برخی موارد، مهندسان رباتیک به عنوان پشتیبان فنی در شرکتها مشغول به کار میشوند تا به کاربران نهایی خدمترسانی کنند.
برخی مهندسان رباتیک در بخشهای تحقیق و توسعه مشغول به کار میشوند تا بتوانند روی طرحهای آتی و نسخههای جدیدتری از یک سامانه رباتیک که قرار است به بازار عرضه شود تحقیق کنند.
مهندسان رباتیک به مهارتهای نرم به ویژه در ارتباط با حل خلاقانه مسائل، کار گروهی و تعامل با متخصصان فنی نیاز دارند.
در بیشتر موارد مهندسان رباتیک باید از فناوریهای نوین نظیر هوش مصنوعی (AI) و یادگیری ماشین (ML) برای تقویت عملکرد سیستمهای رباتیک استفاده کنند.
گاهی اوقات مسئولیت مهندسان رباتیک محدود به طراحی نرمافزارهای تخصصی میشود که برای کنترل بخشهای هوشمند یک سامانه استفاده میشوند. با اینحال، صنایع بزرگ مهندسان رباتیک را برای طراحی سیستمهای رباتیک که برای افزایش دقت و تولید استفاده میشوند استخدام میکنند.
تجزیه و تحلیل و ارزیابی نمونههای اولیه یا سیستمهای رباتیکی که در گذشته ساخته شده یکی از وظایف اصلی مهندسان رباتیک است. با توجه به اینکه فرآیند تولید سامانههای رباتیک توقفناپذیر است و فناوری دائماً در حال تغییر و پیشرفت است، تجزیه و تحلیل و ارزیابی سامانههای رباتیک بخش ثابت وظایف یک مهندس رباتیک است.
سازمانها از مهندسان رباتیک انتظار دارند برآوردی در ارتباط با هزینه تمام شده طراحی و پیادهسازی سامانههای رباتیک ارائه کنند.
آموزش مسیریابی به رباتهایی که قرار است در کاربردهای خاصی استفاده شوند یکی دیگر از مسئولیتهای این متخصصان است. بهطور مثال، اگر قرار است رباتهایی برای فروشگاهها یا انبارها ساخته شوند، این رباتها باید بدانند که چگونه اجناس را درون قفسهها قرار دهند.